top of page

"Lanetli Derece, 19 Derece Akrep"


19 Derece Akrep

Serpentis

Papağan

Lanet


"Akrep’in en sert çalışan derecesi" diye ilk duyduğumda hemen haritamı açıp acaba Akrep’te neyim var 19 derecede mi diye bakmıştım… Juno… O zaman neden sevdiğim zaman ne denli tutkulu olabildiğimi, ama canım acıdığında da bir o kadar neden sert olabildiğimi anlamıştım. Sadakat, samimiyet, sorumluluk bir kere daha anlam bulmuştu. Bu bilgiyi bir kenarda bırakıp 19 lanetine gelmek istiyorum…


Öncelikle bu konuyla ilgili Türkçe kaynak yok. Yabancı kaynaklardan edindiğim bilgileri çevirdiğimi söyleyeyim.


Astrolojik açıdan bir temanın bize ne anlam ifade ettiğini anlayabilmemiz için o burcun doğasını anlamak gerekir. Akrep, sabit niteliktedir ve su elementidir. Doğasında sev ya da bırak vardır. Tutkusu güçlüdür, aynı şekilde sabrı da. Ne fırtınalar yaşasa da belli etmez. Sezgileriyle, stratejik hareket eder.


Ve yine astrolojide kritik olarak adlandırdığımız bazı dereceler vardır. Zodyak’ta yer alan bu dereceler zayıflık getirebiliyor. Bu dereceler özellikle horary yani soru astrolojisinde durum analizi yaparken işimize çok yarar. Ancak natal haritalarda da 19 derece Akrep’in yerleştiği bir gezegen, minör planet için aynı temadan bahsedebiliyoruz.

William Lilly, Akrep’in 19.derecesini “Lanetli” olarak tanımlamış. (Burada parantez açmak istiyorum kimse kimseye bu derecede lanet okumuyor tabii ama şöyle düşünün, bu derecedeki gezegen geçişleri Akrep'teyken sıkıntılı, stresler temalar yaşanmış. Herkesin hayatında böyle olacak demek değil, ancak öngörülerimizi yaparken geçmiş deneyimlerle olasılık noktasında bırakıyoruz. ) Bu derecedeki yerleşim kişiye muazzam çekicilik veriyor, ancak bu çekicilikle beraber gelen uyarılar ve engeller de söz konusu oluyor. Ve hem istikrar hem de güven konusundaki eksiklikleri anlatıyor.


19 D.erece'nin Sabian Sembolleri’ndeki anlamı ise Papağan Sürekli ve sürekli konuşan bir Papağan. Buradaki mesaj ise: Dikkatlice dinle, belki daha iyi anlayabilirsin. Ve temayı anlarsan, diğerlerinden sonra konuştuğunda anlamlı olabilir…

(Original from M. E. Jones: A parrot listening and then talking. Keyword: Conventionality)


Latincede ise Serpentis’e götürüyor bu derece bizi. Kundalini enerjisi ve Mars’la ilişkili tabii. Kök çakra, köklenebilmek, aidiyet, burada olduğunu hissedebilmek. Sihirli, yüksek bir libido, cinsellik, çekicilik, çok güçlü bir healing, güçlü bir içsel uyanış, özel bir yolculuk ve özel bir kader diyor bu derece yine.


Sabit Yıldızlara baktığımız zaman ise Zubeneschamali de bu derecede yer alan sabit yıldızlardan. Ptolemy’e göre Jüpiter ve Merkür doğasındadır. Ancak sonraki yazarlar Jüpiter ve Mars’a, Alvidas da Jüpiter ile altmışlık açı yapan Mars’a benzetmiş. İyi talih, hırs, iyilikseverlik, zenginlik, geçici mutluluğa sebep olur demiş Robson da. Ve genel olarak bu yıldız düşünceli, inançlı, felsefi, dini ve benzer konularda yazma kabiliyetini de anlatıyor.



Peki haritanızda kritik derecelerde ya da 19 derecede Akrep’te gezegeniniz varsa ne olur?

Öncelikle hepimiz burada tekamülleşme sürecindeyiz. Yaşamdan yaşama geçen bilincinizin izleri doğum haritalarınızda. Ve bu haritanın içerisinde yaşamsal, motivasyonal dinamiklerinizi görmek mümkün. “Everything for a reason” lafını çok severim. Evet, her şeyin bir sebebi var. Ve her şey olması gerektiği gibi, olan başka türlü olamazdı. Bu biraz determenist bir pencere açsa da kabullenemedikleriniz ya da umutlarınız için ne kadar iyi geliyor aslında. Üzerine bir düşünün. Ve hiçbiriniz kendinizde olmayan bir şeyi algılayamazsınız. 19 Derece Akrep Marsınız mı var? Eylemlerinizi, 19 derece Akrep Venüsünüz mü var? İlişkinizi ve paraya bakış açınızı, Jüpiteriniz mi var? İnandığınız değerleri ve limitlerinizi, Güneşiniz mi var? Mantığınızı, iradenizi, özünüzü, Ay’ınız mı var? Duygularınızı, geçmişinizi, bilinçdışı arzularınızı daha güçlü bir şekilde görüp, tanıyıp fark edeceksiniz o zaman. Oyunun içerisinde kaldığınız sürece, özgür iradeniz dahilinde seçimler size aittir. O gezegenin doğasında deneyimlediğiniz zorluklara göğüs germek de pes etmek de seçim. Ve belli bir zaman sonra elimine ettiklerinizle yola devam ederken, olgunlaşma sürecinize hizmet eden 19 Akrebinize bile belki teşekkür edeceksiniz...


Begüm Bayraktar.

ASA, MAPAI,

Profesyonel Astroloji Derneği Kurucu Üyesi






166 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page